Schimba limba in romana Schimba limba in engleza
Mareste text Micsoreaza text

 

Joc necesar

Nu exista leac (medicament) si nici nu se poate descoperi pentru ceea ce faci gresit, fie in raport cu ceea ce este firesc pentru specie - pe de o parte, fie in raport cu mediul fizic inconjurator, cu legile acestuia - pe de alta parte, in afara efortului de corectare insasi. Fie ca sunt cunoscute sau nu, legile naturii sunt intransigente, iar nerespectarea lor are urmari grave asupra sanatatii noastre.

Pentru a explica intransigenta mediului fizic inconjurator, autorii cartii “Dati copilului vostru o inteligenta superioara - Siegfried & Tereza Engelmann- folosesc exemplu urmator :

“Daca copilul incearcă de 70 de ori consecutiv sa mearga fara sa respecte principiul centrului de gravitatie, mediul inconjurator fizic –dascalul sau –il va pedepsi de 70 de ori, imediat şi dramatic. Mediul fizic nu este deloc sensibil la simpatie; nu-i pasa cat este copilul de incantator, sau daca varsa potop de lacrimi. A 70-a incercare proasta va fi pedepsita la fel ca si celelalte”.

Am introdus citatul de mai sus doar pentru ca are valoare sugestiva, nu sunt in masura sa-i validez corectitudinea stiintifica . Pentru ca formularea din citat sa fie mai usor de analizat stiintific, propun urmatoarea varianta: daca copilul incearcă de 70 de ori sa stea in picioare fara sa respecte principiul centrului de greutate, mediul inconjurator fizic -dascalul sau -il va pedepsi de 70 de ori... (un corp este in echilibru stabil, daca verticala care coboara din centrul sau de greutate cade in interiorul suprafetei de sprijin, in cazul copilului vorbim de poligonul delimitat de lateralele picioarelor).

Corelat cu afirmaţia mea de mai sus, putem spune ca nu exista pastila si cred eu, nici nu se va inventa, pe care sa o administram copilului ca sa nu cada, chiar dacă verticala centrului lui de greutate nu cade in interiorul suprafetei de sprijin.

Diversitatea omenirii, analizata din punct de vedere biomecanic, indica ceva nefiresc, ceva care seamana a haos. Daca omul era in interiorul lantului trofic macroscopic, legea care guverneaza acolo rezolva problema abaterilor de la firescul speciei, pentru ca orice pierdere de performanta acolo, creeaza o vulnerabilitate mortală. Iesirea din lantul trofic a făcut ca abaterile de la normal sa se transmita ereditar ca mutatii relativ stabile. Spun relativ stabile, pentru ca datorita inteligentei pe care am folosit-o si pentru iesirea din lantul trofic, putem corecta, cu putin efort, mutatiile, cel putin parte din ele, dacă sunt identificate corect.

Din punct de vedere teoretic, prevenirea spondilitei anchilozante, ca de altfel si a celorlalte afectiuni care au in principiu aceeasi radacina, devine o problema foarte simpla, de educatie ; succesul insa este conditionat de atitudinea serviciilor societatii din fiecare stat, chemate să vegheze la educatia si dezvoltarea biologic sanatoasa a fiecarui membru al sau, dar si de un minim de date ale individului predispus.

In cazul afectiunilor musculo-scheletale, prevenirea , educatia, in prima faza si efortul de a corecta ceea ce nu se face tocmai cum trebuie, este singura cale cu acoperire a adevarului stiintific, este « jocul » care trebuie invatat in copilarie si jucat toata viata.

Cine nu invata si nu respecta « regulile jocului » sa se astepte, mai devreme sau mai tarziu, la suferinta fara sens, pana la sfarsit.

Chiar daca prevenirea presupune si ea o doză de suferinta, aceasta este mai mica si cu sens.

 

 

 

 
Locations of visitors to this page